Istoric

Istorie Decembrie 9, 2014

Primul slujitor bisericesc pomenit de documentele vremii este un oarecare Ilarion diacon omenit in zapisul lui Radu Mihnea din anul 1616 august 21 (cf. transport 158/8 din Arhivele Statului Iasi). 

Mai precis insa pare sa fie porunca lui Mihail Racovita din 20 aprilie 1716 care pomeneste de acel preot Ambrozie de la Ratesti, la Cioara, de pe apa Melitinului. O biserica in cele 4 sate (Ratesti, Zugravi, Baltenii si Tataranii), din sec. XVI-XIX, pomenita de documente pe mosia “Cioara”, trebuia sa fi fost caci altfel ce ar fi cautat diaconul Ilarion si preotul Ambrozie. De altfel, unii dintre batranii satului care au venit primii la Fantanele, cum a fost Ion Sacara, Theodor Aiacoboaie si altii, spuneau ca pe coasta iazului cu papura la punctul numit acum “satul lui Condurache” si unde se mai vad si astazi niste tufe de liliac, ei ar mai fi apucat ruinele unei biserici a fostului sat “Cioara”, care a disparut din cauza ciumei din 1831.

La infiintarea satului din 1879, in Fantanele s-au stabilit atat crestini ortodocsi, cat si crestini catolici unguri. La inceput nu au avut nici unii, nici altii biserica, iar serviciile s-au facut de preotii din satele vecine. Dupa spusele batranilor, primul preot ortodox care a deservit satul Fantanele a fost un oarecare parinte Melinte din Arama, comuna Coarnele Caprei, care  a murit la un an dupa infiintarea satului, locul lui fiind luat de preotul Gatan.

Cf. transport 717/14 din Arhivele Statului Iasi primul preot hirotonit pentru Fantanele a fost Livezeanu care a stat doi ani, dupa care a trecut la Focuri, serviciile urmand sa le faca tot preotul Gatan pana in 1894 cand Fantanele este afiliata la parohia Halceni din comuna Sipote, care avea ca preot pe Gheorghe Popovici, ce la 1912 moare. Urmeaza fiul sau Sava Popovici, cand la 1910 s-a transferat la parohia Fantanele, care o deserveste pana in 1919 cand se transfera la Letcani. Credinciosii ortodocsi nu au avut biserica. Semnificativ in aceasta directie este cererea satenilor adresata Prefecturii Iasi din 5 februarie 1882 pentru a li se da lemne din padure: “Macar in anul acesta voim sa ne facem un paraclis pentru a fi prohodit mortul si sa se boteze copiii credinciosilor”.

Abia intre 1900-1902 se construieste o biserica pe furci groase de stejar, blanita cu scandura de brad, vopsita cu ulei in gri, acoperita cu sindrila, apoi tabla. Aceasta biserica s-a pastrat pana in 1942 cand din neglijenta a luat foc de la o lumanare uitata aprinsa dupa o inmormantare. Din 1919 pana in 1927 serviciile religioase la Fantanele au fost facute de preotii calugari Ghibu si Morosanu. In 1927 vine preotul Constantin Pantiru pana in 1930, cand, certandu-se cu satenii, este nevoit sa plece. In locul lui, in martie 1930, vine Ioan Nicu pana in 1939 cand se muta la Romanesti, iar in locul lui vine Alexandru Popovici.

Dupa al Doilea Razboi Mondial credinciosii au cumparat de la Ministerul Domeniilor Statului vechea curte a mosiei Cioara, iar piatra au depozitat-o langa biserica ce a ars in 1942 (astazi pe terenul lui Ciuhureanu V. Vasile). Constructia unei noii biserici a fost inceputa in toamna anului 1929 in partea de deal a soselei, dar a izbucnit criza economica si oamenii din sat nu au mai putut sa contribuie cu sume de bani. Situatia a ramas asa pana la 26 mai 1936 cand se pune din nou fundatia unei noi biserici in partea din deal, unde se afla si astazi, pe un loc mai impunator. Subventiile fagaduite de ministrul Cultelor Victor Iamandi din Munteni, com. Belcesti, seful liberalilor, au fost date numai in parte. Lucrarile incepute sub conducerea antreprenorilor italieni ajung in 1938 pana la centura deasupra geamurilor si se opresc din lipsa fondurilor si a materialelor. Caramida folosita la zidarie a fost lucrata de o echipa de caramidari din Frumusica, jud. Botosani, in frunte cu Cotofanu Vasile, sub Dealul Bourei peste paraul Fantanele in fata lui Haralambie Paiu. Cand in 1942 biserica veche arde, satul, intr-o ultima sfortare, reincepe lucrul la biserica ridicand zidul pana la cornisa. Cum de acum trebuie fier si ciment pentru constructia turlelor, materiale care in timpul razboiului nu se gaseau, lucrarile bisericii se opresc ca sa reinceapa peste 25 de ani, adica in anul 1967. In aceasta perioada pentru oficierea serviciilor religioase credinciosii au amenajat in casele lui Ionel. N. Chelaru o mica capela pana in 1965 cand proprietarul vinde casa lui Ghe. Gospodaru care o demoleaza. Preotul Popovici oficiaza pana in 1959 cand se transfera la Spineni, iar parohia este servita de pr. calugar Alexi Paliciuc, dupa care a venit pr. Boian Ion care a terminat biserica inceputa in 1936. Cu donatii de la Mitropolie si de la locuitorii satului, la 10 octombrie 1971 este sfintita de un sobor de preoti in frunte cu Iustin Moisescu, Mitropolitul Moldovei si Sucevei.

Credinciosii romano-catolici au ramas putini si nu au nici acum preot paroh, dar au biserica noua, fiind deserviti de preotul de la Focuri. In februarie 1960 biserica catolica construita in 1895-1896 a ars si ea tot din negljenta, dar mai fanatici ca ortodocsii pe acelasi loc si-au construit alta in 1962. O caracteristica a locuitorilor din Fantanele, ortodocsi sau catolici, este aceea ca intre ei nu au existat neintelegeri pe teme religioase. Mai mult inca, in aceasta directie s-a vazut intelegere si intr-ajutorare. Astfel, cand s-a pus problema strangerii de fonduri pentru terminarea bisericii ortodoxe, credinciosii catolici au contribuit in mod voluntar, cum la fel cand s-au strans fonduri pentru construirea celei catolice, ortodocsii au contribuit si ei. La unele servicii divine oficiate la ortodocsi si catolici merg reciproc.

Pana in 1993 a deservit parohia Fantanele preotul Vasile Boca in timpul caruia s-a construit din temelii casa parohiala. De la 1 mai 1993 urmeaza preotul Tenchiu Constantin sub indrumarea caruia a continuat munca preotilor dinaintea sa prin construirea unei case de praznuire, a unei fantani in curtea bisericii, tencuieli interioare la biserica, reparatii exterioare in praf de marmura, impodobirea bisericii cu cele necesare cultului: candele, carti, vesminte, obiecte pe Sfanta Masa, imprejmuire cu gard la biserica, la cimitir si casa parohiala, acoperirea bisericii cu tabla, apa curenta etc.

Cu ajutorul bunului Dumnezeu si al oamenilor inimosi ai parohiei noastre avem in desfasurare proiectul de incalzire electrica pentru biserica si proiectul de pictura interioara, in acest sens avem avizul si actele necesare demararii. Asa sa ne ajute Dumnezeu!